logice

De ce “Studenta de la ASE”?

Bună tuturor celor care vor deschide acest blog. Mă numesc Ioana Istrate, iar acest blog este un cadou pe care l-am primit cu ocazia aniversării mele de 19 ani de la o persoană foarte dragă mie. (de aici se explică postarea de mai jos 🙂 )

De mult timp îmi doream acest loc unde îmi pot expune gândurile, însă îmi era teamă şi nu ştiam dacă ceea ca voi scrie va rezona în vreun fel cu voi, cititorii. Poate îndrug baliverne, nu?

Aşa că, prima mea postare răspunde la întrebarea “De ce studenta de la ASE?”.  Sincer să vă spun, nici eu nu ştiu răspunsul concret. Persoana care mi-a dăruit blogul mi-a dat această titulatură, dar m-am hotarât să vorbesc despre cum alegem o facultate, de ce o alegem şi ce bârfe se mai aud despre acest învăţământ universitar românesc, dat fiind faptul că am trecut de curând prin acest proces.

Am susţinut bacalaureatul anul acesta, examen pentru care, zic eu, am muncit mult şi am avut şi rezultatele aşteptate. Eram fericită, ca orice alt elev, că am scăpat de acest stres şi am trecut la urmatorul: FACULTATEA.

Ştiam ce facultate îmi doresc să urmez, eram hotarâtă asupra viitorului meu şi 90% sigura de alegerea mea. Acel 10% dubiu provenea din întrebarea “Ce faci tu cu ASE-ul?” . Întrebarea ma exaspera, şi pe mine, şi pe mama mea care o auzea mai mereu, “Ce face Ioana cu ASE-ul?”. Am avut media 9.93 la BAC, vă spun acest lucru nu ca să mă laud, ci ca să înţelegeţi mai bine contextul întrebării. Ideea era că de ce să mă duc la ASE, unde se aude că merg toţi cei care fac o facultate doar de formă, în loc să urmez Politehnica sau Medicina, că doar de, pe toţi ne-a făcut mama doctori.

Şi acum fac o paranteza: sunt foarte conştientă de faptul că foarte mulţi, îngrijorători de mulţi, aleg sa-şi continue studiile doar din dorinţa de a mai dormi puţin pe o bancă sau a mai avea o diplomă la final, pe care să o înghesuie într-un sertar şi apoi să se ducă să se plimbe pe bulevard. Circulă pe facebook materiale video cu tineri care nu fac nimic cu viaţa lor, care aleg să fie finanţaţi de părinţi în loc să-şi facă un rost în viaţă. Şi eu primesc întrebarea ce fac cu facultatea… În opinia mea, un tânăr care are visuri, nu mari, nu pretenţioase, dar care nu-şi doreşte să facă umbră pământului degeaba, va alege o facultate după cum crede şi va face ceva cu ea, va răzbi într-un fel şi va avea o carieră.

Mi-e greu să cred că după ce ai venit la cursuri de 3 ori pe lună, ai lăsat o gumă sub bancă şi ai scrijelit cu pixul pe ea ca să știe lumea că ai fost şi tu pe acolo (numele proştilor pe toate gardurile, gen…) să vii să mi te plângi și să-mi spui ce facultate nefolositoare ai facut tu şi că nu ai nici job. Hai nu zău! Dragilor, dacă vrei să te implici în ceva, te implici şi gata.

Nu vreau să desconsider sau să ridic în slăvi nicio facultate. Am avut mulţi colegi care s-au îndreptat către medicină, eu fiind la un profil de ştiinţe ale naturii. Mulţi alţii strămbau din nas dacă le puneai la îndoială decizia. I-am admirat pe toţi însă, pentru că au ales să urmeze această meserie pentru care, zic eu, trebuie să ai vocaţie, să te simţi făcut şi le-am urat succes. Bun, viitori doctori, şi după admitere, cine şi-a făcut colegi la ASE? Ce nemaipomenit!

Cine se aruncă să spună că Medicina şi Politehnica sunt singurele facultăţi care au viitor, înseamnă că nu a cunoscut oameni cărora să le placă limba romănă, economia, limba engleză sau tineri care să prefere să comunice, să înteracţioneze cu un public, să aibă talent artistic, să călătorească şi să cunoască istoria. Fiecare îşi alege calea după cum îl îndrumă sufletul, mintea, părinţii, circumstanţele, presiunea socială, viaţa. Cei care îşi doresc, reuşesc, cei care nu, se plâng şi blamează facultăţile.

Şi ce dacă se intră pe dosar şi nu mai dai examen? Pentru BAC nu ai muncit? Acela nu este un examen?

În final, felicit toate facultăţile din România că mai există şi că sunt dispuse să le ofere tinerilor un drum spre realizare, cum ştiu ele în învăţământul românesc. 😉

În prezent sunt studentă la facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, în cadrul ASE şi de abia aştept să fac ceva cu viaţa mea.

5 Comments

 • Ricky

  Bine inteles ca poti avea rezultate pozitive la orice facultate ai opta .Facultatea pe care o alege un individ e o deschidere asupra viitorului sau ..de aceea pe langa facultate ar trebui sa se implice si in alte activității extra care au legatura cu facultatea .
  Frumos text ,Ioana ..il asteptam pe următorul !📸

 • Adela

  Important e să faci ceea ce iti doresti si ceea ce simti ! Exact cum ai spus si tu ,daca vrei sa te implici in ceva o poti face si poti avea reusite de care vei fi mândră! Baftă la facultate!

 • Cristina

  Bună, Ioana!O facultate reprezinta o alegere;atunci când e asumată e o alegere corectă. Nu contează ce facultate faci,contează ce faci cu toate informațiile acumulate,dacă mergi la cursuri pentru a învăța ceva si mai ales,dacă constientizezi că înveți pentru tine.Îți urez multă baftă si să reusesti să faci ceea ce îți place!

 • Ana-Maria

  Talent is cheaper than table salt. What separates the talented individual from the successful one is a lot of hard work
  the easy way isn’t always the best way love
  Good luck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *